Werkwijze

Hoe ziet coaching Human Dynamics er in de praktijk uit? Daarover kan ik kort zijn: de werkwijze verschilt per persoon en per vraag.

Ik kan goed luisteren en voel me vrij om heel direct – maar zeker ook zorgvuldig – vragen te stellen of te confronteren. Ik houd niet van pappen en nathouden; we gaan met een vraagstuk of probleem aan de slag en dat is hard werken. Niet zozeer voor mij; de bal ligt bij de eigenaar van het vraagstuk. Dat laatste wordt onmiskenbaar duidelijk en dat is soms in het begin niet altijd leuk voor iedereen, maar wel nodig.

Wel leuk – zeggen mensen – is dat er vaak veel gelachen wordt. Godfried Bomans zei: ‘Humor is overwonnen droefheid’. Ik weet niet of het daar vooral in zit. Het is vaak tegelijkertijd de herkenning én de verwondering, soms bijna schok, dat het écht zo is. Dat je écht zo in elkaar zit. En die ander(en), die een rol speelt (of spelen) in jouw vraagstuk, ook.

Het allerbelangrijkste in het hele proces? Dat mensen eerlijk en zonder oordeel naar zichzelf leren kijken, zich realiseren hoe wezenlijk bepaalde behoeften en drijfveren voor ze zijn en met een dieper inzicht/frisse blik kunnen kijken naar het gedrag dat ermee verbonden is.

Hoe we daar komen, zal mij eerlijk gezegd een biet zijn. O. Klinkt dat niet professioneel?