Coaching Human Dynamics

Coaching Human Dynamics kan worden ingezet voor iedereen die een probleem ervaart in het persoonlijke functioneren of op het werk.

Voorkennis Human Dynamics? Niet noodzakelijk
Als u een tweedaagse training Human Dynamics hebt gevolgd, gebruiken we die ervaring om het probleem te onderzoeken en ermee aan het werk te gaan. Maar ook als u niet eerder hebt kennisgemaakt met Human Dynamics, kunnen we het gedachtegoed inzetten om uw behoeften en eigen aardigheden scherp te krijgen en naar een verbetering of oplossing toe te werken.

Een vast stramien is er niet, we bepalen gezamenlijk wat voor u de beste manier van werken is.

Opleiding Coach Human Dynamics
Ik heb in 2008 de opleiding Coach-practitioner Human Dynamics gevolgd bij JT&A. Een pittige opleiding van een al net zo pittige dame, die de lat hoog legt. En dat heb ik graag!

Met hulp van Human Dynamics, maar ook vanuit andere inzichten, coach ik zowel individuen als teams. Vaak terugkerende thema’s zijn:

  • het herkennen van de eigen kwaliteiten, leer- en werkstijl, en die van de ander
  • bewustwording van fundamentele behoeften en drijfveren. Tijdens de coaching wordt duidelijk hoe fundamenteel ‘fundamenteel’ is!
  • ontwikkeling van inzicht en vaardigheden in communicatie en samenwerking
  • inzicht krijgen in hoe je jezelf gezond houdt, hoe je je motivatie op peil houdt en hoe je in je kracht blijft staan of (weer) kunt komen.

Uniek? Eh…
Natuurlijk is ieder individu uniek. Datzelfde voor de vragen en thema’s waar mensen mee bezig zijn. Voor mij is dat uitgangspunt. Tegelijkertijd laat Human Dynamics zien dat er opvallende overeenkomsten zijn in zowel de thema’s als de wijze waarop mensen met een verwante centrering of persoonlijkheidsdynamiek deze benaderen. Inzicht hierin werkt verhelderend en geeft vaak handvatten om op een manier met vragen of problemen om te gaan die heel natuurlijk aansluit. De praktijk leert bovendien dat mensen het heel prettig vinden, en soms zelfs troostend, om te ontdekken dat zij niet de enige zijn die op deze manier in de wereld staan.

Daarnaast is het boeiend en vaak erg effectief om juist een benadering uit te proberen die haaks staat op je natuurlijke manier van denken, voelen of doen. Het kan jezelf verrijken of meer in balans brengen. Het kan ook de deur openen naar een ander met wie het niet botert in de samenwerking of in de persoonlijke relatie.

Doel coaching Human Dynamics
Het uiteindelijk doel van de coaching Human Dynamics verschilt ook vaak sterk per persoon. Doelen stellen is voor de ene persoon dé manier om een start te maken die vertrouwen geeft en motivatie oplevert. De ene wil ze heel concreet, bijvoorbeeld in termen van gedrag en wil daar het liefst stapsgewijs naar toewerken. Een ander gebruikt een doel vooral als vertrekpunt, maar vindt het geen probleem – of zelfs wel prettig – om het onderweg los te laten. Weer een ander kan moeilijk vooraf een doel formuleren, maar begint liever met een bepaalde werkwijze en blikt later terug wat (bijvoorbeeld welk doel) dit heeft opgeleverd.

Ik ga graag in gesprek met je over wat voor jou in deze specifieke situatie het best werkt. Het kan zijn dat we dichtbij je voorkeurstijl blijven; het kan ook zijn dat ik je uitdaag om uit je comfortzone te stappen. Einstein zei immers al:

We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.